Anders Behring Breivik - Formet av hvem?

Er dette egentlig ett spørsmål man kan fremme i offentlighet? Dette er det nok mange delte meninger om. Men, når en person får seg til å foreta slike handlinger, så er det vell lov å spekulere? Dessuten tror jeg nok det er mange som lurer på akkurat dette, men ikke tør å stille spørsmålet.

Jeg er ingen psykolog, og kommer nok heller aldri til å bli det. Men jeg har tenkt å drøfte dette spørsmålet her. Det er ikke sikkert at jeg poster innlegget, for det kan nok skape forskjellige meninger. Men leser du det akkurat nå, så gjorde jeg det nok allikevell. Egentlig vil jeg skrive minst mulig om denne fyren, og jeg kommer ihvertfall ikke til å bruke noen bilder av han. Vil samfunnet at han skal glemmes, så hadde det vært fint om han hadde blitt akkurat det.

Så over til spørsmålet: Hva er det egentlig som har skapt og formet en slik gjerningsmann, som Anders Behring Breivik ble? Oppe i det hele er det synd på hans familie, for de er jo uskyldige i alt dette. Men en ting jeg har undret masse på, er om hans mor føler skyldfølelse? Og med det mener jeg ved at hun bar dette mennesket til verden. Men ingen kan jo vite hvordan det lille mennesket de for første gang får i armene på ett sykehus kommer til å bli. Akkurat da er det jo bare ett uskyldig lite menneske som enda ikke har gjort en ting galt.
Man kan lure på hva som skjer i hodet på ett menneske når det kan utføre slike groteske handlinger, og ikke ha noe som helst samvittighet etterpå. Det kan finnes mange teorier, men alle bunner vell i at han er sinnsyk. Kanskje spiller han ett spill med verden, der han fremstiller seg selv som dummere enn han er, og at han innerst inne vet at alt han gjør er galt. Men så har han viklet seg inn i sin egen felle, og greier ikke å få åpnet floken for å bli seg selv igjen. Men for å være en slik person kan man absolutt ikke være frisk på sinnet. Det er han heller ikke om han virkelig er så vond og kald som han har fremstilt seg selv. Men på ett punkt lot han jo de minste barna få leve, så langt inne i alt det kalde er det kanskje ett lite snev av en varmegrad allikevell? Han har jo sagt at han var villig til å ofre sin egen mor, men dette er jo akkurat bare det, words. For han har jo ikke ofret sin mor, og da er det kanskje enklere å si det for å virke helt følelsesløs og kald, enn om hans mor virkelig hadde dødd på grunnlag av noe han selv har utført.

Men så tilbake til spørsmålet: Hva/Hvem er det som har formet ABB? Hva har fått han til å være så vond? Det kan umulig være medfødt, isåfall er det vanskelig for å tro det når man vet hvor uskyldige og gode nyfødte barn er. For det finnes vell ikke barn som er født til å bli iskalde drapsmenn? En tidligere barndomskamerat av Anders har tidligere uttalt at han var snill og litt sjenert som barn, og at det er vanskelig å fatte at han har gjort noe sånt. Det er vell også blitt sagt at han endret seg etter at han ble forlatt av sin far, men han er jo ikke alene om det i verden, så hva skjedde egentlig ettersom ABB ble den han ble?

Hva med samfunnet? Har det kunne formet han til å bli den personen han ble? Opplevde ABB så mye vondt fra omverdenen da han var liten, og så lite kjærlighet og nærhet, at han formet seg selv til å bli så vond? Vi har jo lest i media tidligere at han på ett vist tidspunkt i barn/ungdommen endret atferd og ble mere innesluttet og holdt seg for seg selv. Det er vell mest hold i at han ble forandret etter at han begynte å interessere seg for det høyreekstreme miljøet, og ble en del av det. Kanskje var det for at han følte at han hadde "venner" der? Samtidig er alt dette så vanvittig rart med tanke på at Anders som barn hadde en muslimsk bestevenn. Hva skjedde egentlig mellom denne pakistanske vennen og ABB siden Anders vendte seg mot det høyreekstreme miljøet, og vil få bort alle muslimer? Var det noe denne vennen gjorde mot han, eller som han sa, som fikk Anders til å skjære alle muslimer under samme kam? Han mente vell at det var denne vennen som åpnet øynene hans for at muslimer ikke hadde nok respekt for nordmenn. Men om han mener at muslimer skal ha respekt for nordmann, skal ikke da nordmenn også vise respekt for muslimer?

Eller har andre høyreekstremister sett snittet sitt til å plante ideer i hodet på en svak gutt som søkte trøst i ett miljø der han kanskje trodde han kunne få mange nye "venner" bare han hadde den samme troen og mente det samme som dem?

Handlingene til ABB skal ha vært planlagt i 9 år. Og om så er tilfelle, hva var det som fikk en gutt i begynnelsen av 20-årene, i sin beste alder, til å endre seg sånn? Ble han så besatt av miljøet han kom inn i at det gikk til hodet på han? Og var han så besatt av å bli "kjent" at det ikke hadde noen betydning om det var i negativ forstand? Dette snakket om å redde verden fra islamisering, og at verden vil takke han om 60 år, tror jeg nok er mye svada, Innerst inne kan han ikke mene det der. På noen punkter er han jo litt realistisk også, for jeg har lest noen utdrag fra manifestet hans der han selv beskriver akkurat hva omverdenen kommer til å omtale han som etter terroraksjonen.

Hva tror du?

9 kommentarer

Linda Breivik

28.08.2011 kl.02:40

Det stikker i hjertet bare jeg leser navnet hans! Uheldigvis har jeg samme etternavn -.-' Vi er ikke slekt eller noe,men alikevel.Uuuuuugh!!

Monica

28.08.2011 kl.03:00

Det er mange mennesker som vil for alltid glemme navnet hans, og personen han er.. Men ikke for å være negativ; det kommer aldri til å skje at man glemmer navnet hans. Jeg synes nesten det blir på grensen av tåpligheter å prøve å glemme navnet hans. Jeg forstår at det er de som vil glemme Anders på grunn av hva han har gjort, men man kommer ALLTID til å huske HVEM som stod bak 22 juli - Anders Breivik. Sånn er det bare.

Jeg kan aldri tro at moren eller familiens hans har vært den aller største faktoren for eller at det er de som formet han til den han er. Det eneste jeg tror og vet om den mannen er at han er sinnsyk. Han snakket om at han hadde dårlig samvittighet for en mus han kjørte over, mens 77 menneskeliv ikke rører følelsene hans - DA vet man at mannen er klikka. Men HVA som gjorde han til den han er, er det nok bare han som innerst inne vet, tror jeg.
Linda Breivik: Ser den altså. :/

Monica: Nei, han kommer nok aldri til å bli glemt, men han fortjener jo ikke denne oppmerksomheten han har fått. Og det var vell akkurat det han håpet på også. Jeg kan nok virke litt dobbeltmoralsk siden jeg poster innlegg om han, men allikevell, han fortjener det ikke.

Nei, familien hans har nok ikke noen direkte faktorer til hvem han er blitt nå. Jeg tror ikke han selv egentlig vet hvem eller hva som har gjort han til den han er heller.

Lisa Helen

28.08.2011 kl.03:46

Jeg kunne sagt så mye, men Monica over meg har virkelig truffet spikern på huet! Jeg er helt enig med henne

Trine

28.08.2011 kl.03:49

Han mangler rett og slett empati for mennesker. Er noen seriøse koblingsfeil oppi hodet hans tror jeg, og han var ikke helt rusfri da han gjennomførte det heller, men det er jo selvsagt IKKE noen unnskyldning. Jeg klarer ikke (som sikkert mange andre) helt og forstå hvordan han i det hele tatt kunne gjøre noe sånt, i maange år hadde han planlagt det. Men en ting er sikkert, navnet hans kommer alltid til og bli husket, heldigvis på en negativ måte og han kunne aldri gjennomført terrorangrepene uten ruscocktailen han tok før de ufattelige angrepene.

Bethina Bryhni

28.08.2011 kl.03:59

Ingen er født med hat, lurer på hvor foreldrene står i denne situasjonen. Skremmende uansett.

Magnhild

28.08.2011 kl.09:47

Veldig bra skrevet! Det er et godt spørsmål som er viktig å ta opp.

» J a d e H u y n h

28.08.2011 kl.10:29

VELDIG bra skrevet. Det han gjorde var en fæl ting og det med at han hadde planlagt det i 9 år er enda mer grusomt. Når han bli settet i fengsel så han på rekka til de "laveste av de lave" det er mordere i fengslet ja, men barnemorder er enda verre. Så han blir nok drept av de der inne og... han har en klan som hjalp han å planlegge alt dette også, så la oss håpe at de som planla dette med han blir tatt!
Bra skrevet. Jeg tror nok som flere her, at han er psykisk syk...kanskje en personlighetsforstyrrelse?

Skriv en ny kommentar

Åse Marie - mine innerste tanker og meninger

Åse Marie - mine innerste tanker og meninger

2, Frøya

Dette er rosabloggen som kanskje ikke er så mye mere rosa enn bare fargen! =)Her blogges det om det meste. Mitt liv, mine tanker, mine meninger, og generellt om ting som faller ned i hodet på meg. Det er kanskje litt som det står i headeren: "Tankene mine får Dere ALLTID!" :D Om du vil ha publisert ett Gjesteinnlegg på bloggen, send en mail med innlegget og jeg publiserer det, pluss at jeg kan linke til din blogg! =) For kontakt generellt, send mail: asemarie83@gmail.com

Google Translate
Åse Marie Ohren Hansen

Opprett ditt eget merkebloglovin
ToppBlogg - toppliste for bloggereNorske blogger

Kategorier

Arkiv

Related Posts with Thumbnails
hits